School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Mar onóir do naomh bríghid deinú mórán crosanna cuighe oidhche fhéile brighde agus cuirú ar na caobháin iad agus fhéin bhfuanacht suigh. Tá sé raidhce nár bhaoghal ón oidhche sin go ceann bliana dóiceán na cubaire na aicíd cheacht sa cugh. Dóghtar i gceann nab liana iad agus caraigtear crosanna nuadha na n- áuc d’ofráitú do naomh bríghid an choróin an oidhchern.
    De thuighe nó de gheatirí luachra a deintear na crosanna ach crosanna tuighe is mó a chír chídfeá. Is fánach a chídfeá aon chros dhá dheánaim anois. Bhí sé coutchianta go math sa t- seana- shoghal ach tá sé seo mar nós ag imcheacht ar an áit ar nós lán eile.
    Róise Ní Néill
  2. Ainmneacha agus Leas-Ainmneacha i dTír Chonaill.
    Corr uair bheirthi an “Sagart” mar leas ainm ar nduine. Corr uair bhéadh “Easbog” i mbaile nach raibh Easbog ann ariam ar oimhe agus ins an am i láthair tá fear i measg na gcnoc ins an chonndae seo agus ní minice a ainm fhéin tugtha air na an Cairdineálach.
      1. people