School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Cómharach do Roilig Cill Tabhoige bhí cloch aon agus dubhradh go raibh sí úasal nó go raibh bainnt ag na sidheogaí leithe. Cia ber bith fear uasal in a chomhnaidhe is an an deirb ainm "Style" agus bá leis an talamh in a raibh ein chloch suidhte. Cáinigeas do go mbhach mfeadh sé an chloch as an air sé nó go raibh sí in a bhealach.
    Fuair sé dhá fhear agus toisigh síad ag briseadh na chloiche. Ní raibh síad ibhfad ag obair go dtainic sé cuin de luchogaibh bhana ar fán an chloich agus shuidh síad ar mhallach na cloiche. Siad na fir ad obair agus dimthigh siad agus innis síad an sgeal do "Style" é fhein. Tainic seisean agus nuair a connaic sé na luchogaí síarr sé ar na fir gan bainnt leis an chloich agus d'íarr sé oithú crainn a chur thart fan cloich.
    Bliadhanta in a dhiaidh seo nuair abhí síad ag deanadh boithre larainn Dhúin-na-nGall, bhris na fir a bhí ag obair an chloch ceadna suas. Ní fhaca síad a dhath, agus níor inhothiugh síad a dhath.
    Pádraig Mac Ailin
    Múinteoir