School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Tá sgéal Bhalóir agus Lughaidh ar sgéal comh sean is atá ag Gaedhil. Ní in Éirinn a cumadh é. Bhí sé mar oigrideacht leis na Gaedhil ag teacht chun na tíre doibh. Taisbeánann sgéal Polyphemus agus sgéal Acrisius 7 Perseas a bhí ag na Gréagaigh go raibh an sgéal ann sul ar sgar an chuid sin den cineadh daonna ar díbh na Gaedhil 7 na Gréagaigh le chéile.
    Ba é Balór Beimeann Dia an Bháis i bhfeallsamhnacht na nGaedhal. Bhí súil amháin i gclár an éadain aige 7 bhí an bás san t-súil sin; óir nuair a thógadh sé an chúmhdach a bhí ag folach na súile, chuirfeadh an t-amharc a bheireadh sé ar an namhaid gach duine dúbh chun báis. Dálta Polyphemus bhí sé in a chomhnuidhe ar oileán mara. I dToraigh ar an taobh ó thuaidh de Thír Chonaill a bhí a dhún-árus. Tá Dún Bhaloir mar ainm ar an ait atá ar an taobh thoir de’n oileán go dtí an lá atá indiu ann.
    Chuir Balor ceist ar bhioróig an
    Pádraig Mac Ailin