School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Lá amháín fadó bhí sgaifte amuigh ag iasgaracht san fhairrge bheag. Thainig Colmcille chuca nuair a bhí siad indhiaidh theacht isteach. Nuair a chonnaic siad Colmcille ag teacht d'faluigh siad na h-eisg faoi na clocha a bhí deas daobhtha. Chuir Colmcille ceist ortha, "An bhfuair siad iasc ar bith," agus dubhairt na fir nach bhfuair. Annsin dubhairt Colmcille, "muna bhfuair sibh go bhfaigh sibh," agus má fuair sibh go bhfaigh sibh." Nuair a chuaidh na fir chuig an áit a raibh na h-iasg ní rabh dadaidh ann ach na clocha.
    Annsin dubhairt Colmcille nach bhfuighfidhe iasc ins an fhairrge bheag choidhche indiadh sin, agus ní fhuair.

Lá amháin nuair a bhí Iúdaí indiaidh ar Slánuighteora chuir siad cheist ar an Shlasóig an bhfaca sí
    Maighréad Nig Reannacháin