School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhí na sáíghdhiuirí indiaidh Cholmcille agus tugadh fogradh do imteacht as a bhaile fhéin Cill Alaidh i gCo Mhuigeo roimh sgairt an choiligh. Nuair a chualaidh Colmcille seo d'iarr sé ar achan duine sa bhaile na coiligh a mharbhadh sa chrúth nach mbíodh coileach ar bith fághtha le sgairteadh. Rinne achan bhean seo
    ach amháin bean amháin nár mharbhuigh a coileach ach chuir sí faoi bhéal phota é dé'n bharamhail nuair a bhí sé istoigh in áit chuan nach sgairteochad sé. Ach ag breacadh an lae sgairt an coileach. Annsin b'éigean do Cholm dul go
        1. saints
    Treasa Ní Fhríghil