School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. An chuid is mó de na tighthe i n-Éirinn tá pictiúírí i n-onóir naomh éigin taobh amuigh de thighthe Gallda.
    Croiseanna: Ag oidhche Fhéile Brighde ghnídheann na daoine croiseanna de fhigheacha i n-onóir Naomh Brighde agus cuirtear i n-áirde ós cionn a dorais iad. Ní'l aon scéal nó píosa seanchas agam i na dtaobh.
    Luibheanna agus craobhacha : Ag Nodlaig cuirtear suas cuileann siocar gurb sin an t-am a rugadh ar Slánuightheóir. Ní'l seanchas ar bith againn fá "An Samhradh," lá Bealtaine, An Fhailm bheanniu Domhnach na Slat srl.
    Rudaí Fighthe: Ag oidhche Fhéile Brighde gheibhthear fhigheaca agus bíonn preátaí bruighthe aca fosta agus fágtar na figheacha amuigh faoi an fhuinneóig agus ag am luighe
    Siubhán Ní Fhríghil
    Tulaigh Chonaill, Co. Donegal