School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Tá dhá reilig sa pharroiste seo, ceann Gaedhealach agus ceann Gallda. Tá an ceann Gaedealach in Árd an Aifrinn agus an ceann Gallda i Ros-na-Cille. Cuirtear daoine ionnta go foill. Tá reilig Ros-na-Cille cearnogach agus tá reilig Árd an Aifrinn chor bhéith cearnogach. Tá sé cnapanach neamh-chomhthrom. Níl fothracha i gceann ar bith acu.
    Tá reilig Ros-na-Cille leibhealta agus tá fanaidh le reilig Árd an Aifrinn. Téigheann an fánaidh o thuaidh.
    Níl crainn i gceann ar bith de na reiligí.
    Tá tuamba amhain i reilig Árd an Aifrinn agus tá fear curtha ann a tugadh Airí O Siadhail air agus da réir an datá atá air caithfidhe go rabh sé curtha i reilig Ros-na-Cille an chead uair agus gur togadh a chorp nuair a fuaireadh an reilig Gaedealach agus gur cuireadh i n-Árd an Aifrinn é annsin.
    Maighréad Ní Fhríghil
    Gort na Trá, Co. Donegal