School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Ins an tsean aimsir gheobhadh na daoine chochán agus truipleógaí agus cuireadh siad mar toighe ar na toighthe é. Bhíodh leabhaidh nó beirt sa chúine sa chistean agus iad déanta de ádmaid. Cúis an chineal leabhaidh a bhíodh aca le lugihe air agus cuid de na daoine bhíodh aca le luighe ar an urlár agus cúpla plancéid ortha.
    Chodluigheadh bhunadh an toighthe ins na leapacha sin. Súis portaigh agus móin a bhéádh mar teine aca fadó. Bhíodh an teine sa bhalla agus bíodh cliabh nó bairrle mar simealar aca. Ní'l cuimhne ag na daoine an teine a bheith i lár an urlaír.
    Bhíodh leath-dhoras agus doras mór ar na toighthe fadó. Bhí bolt déanta de ádmaid leis an doras a choinneail dúnadh dóbtha. Bhí
        1. buildings
    Nóra Nic Ghiolla Cheara