School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Tá trí tobracha beannuighe sa pharróiste mar tá tobar Naomh Bhudóg i Dumnach-Mhór, turas Pádruig i Bhaile Úr agus turas Druim-na-Creige. Tá tobar Naomh Bhudóg suidhthe i páírce, agus an bheirt eile ag bun chnuic. Téigheann siad go tobar Dumnach-Mhór ar Aoine an - Chéasta, 3 lá sa bhliadhain go turas Phádruig agus 9 lá go Druim-na-Creige. Nuair a bíonn siad ag déanamh an turais téigheann siad thart naoi n-uair agus caitheann siad cloch beag san charn ac'an h-éit a théigh siad thart. Annsin deireann siad deichneabhar dé'n Choráin Mhuire ach'an uair a dtéigheann siad thart.
    Chá dtiocfadh liom sgéal ar bith a fhághail. Bhí dá fhir ag dul a bhaint móine (?) dár'bh Pádruig Ó Siadhial as an Tonn-bháin agus Umphery Mag Reannacháin as Gort-na-Tráighe. Chuir duine aca an spád sa talamh agus dubhairt sé gur annseo a bhíodh an tobar agus tamall in a diaidh sin fuair siad an tobar.
    Máire Ní Dhorráin
    Diarmuid Ó Dorráin