School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Fal Naois is ainm do'n bhaile átá mé mo comhnuidhe ann. Tá sé i bparroíste Chluain-Dhá-Bhadhógh agus ins an bharúntacht sin Cill-Mhic-Créinnan. Tá cúigh tighthe ann anios agus ní rabh ach dhá theach ann fádó. Slinn áta ar thríur aca agus tuighe ar beirt aca. Mac Conghaile ann slonneadh is coitchiantan ann.
    Bhí fál nó cuibhreann ag fear darbh ainm Naos ins an baile agus sin an dóigh a baisteadh an t-ainm sin air.
    Tá trí sean-daoine ann darbh ainm Cáit, Bean Mhic Giolla Chearr. Éinne, Bean Mhic Giolla Bhuidhe agus Dominic Mac Conghaile. Thigh leo scéalta a innsint i nGaedilgh agus thigh leo leabhair i mBéarla.
    Níl mórán sean-chabhlach ins an baile anios. Ba gnáthach le daoine
    Fál Aonaosa, Co. Donegal