School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Tullach-Chonnall ainm mo bhaile agus Cluain-da-Bhadog ainm na parroiste. Cill Mhic Neanan ainm na baruntachta. Bhi triocha agus a cuig tighthe ar an bhaile seo fado agus nil ach naoi gcinn ann anois. Tuigh a bhi ann fado ach slinn is mo ata ann anois.
    Ta beirt fhear as an bhaile seo darbh ainm Diarmuid Mac Giolla Bhuidhe agus Cathal Mac Suibhne os cionn 70 bliadhan. Ta go leor Gaedhilge aca agus innsean siad scealtai. Char ghnathach le moran daoine dhul go Aimeirica as an ait seo
    Tulaigh Chonaill, Co. Donegal
  2. Scéal

Bhí dhá fear ar an bhaile seo darbh ainm Briain Patchaí agus Robert Rag.

Bhi dha fear as an bhaile seo darbh ainm Briain Patchai agus Robert Rag. Bhi siad na gcomhnaidhe ar thaobh an bhealaigh mhoir agus bhi tuairim as mile eadar an da theach. Fear foghluimtha a bhi i Robert Rag agus fear greannmhar a bhi sa fhear eile. La amhain chuaidh Briain ar chuairt agus bhi Patchai tuirseach