School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. 'Sé an "Rap" an t-ainm atá ar an bhaile atá mé na chomhnuidhe ann. Cluan Dá Mhadhóg is ainm do mo pharraiste agus 'sé Cill Mhic n-Éanain ainm na bárúntachta. Aon teach amháin áta 'san bhaile anois, ach bhí teach agus fiche ann roimh an Ghorta Mhór. Teach slinn atá ann. Síol Siadhail an sloinneadh atá ann.
    Ní rabh mé abúlta eolas ar bith a fhághail fá'n dóigh a bhaisteadh an t-ainm seo ar an bhaile, ach chualaidh mé an maighistir ag rádh am amháin go bhfuair sí a ainm ó bhonn airgid a rab "rap" air sa tír thart fá dhá chéad bliadhain ó shoin.
    Níl an nduine ós cionn 70 bliadhain san bhaile. Sí an Gaedhilg gnáth theanga mhuinntir an tighe.
    Níl fothracha tighe ar bith 'san bhaile. Ba ghnáthach le cuid de na