School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhí sean Leitrim i na thighearna talaimh ar Fhanaidh, ar an Tearmon, ar Chille Mhic nÉanain agus ar Rossguill. Bhí sé i na fhear chruaidh agus rinne sé cuid mhór droch rudaí. Amannaí chuireadh sé na daoine amach as seilbh a gcuid talaimh, nó bheireadh sé ortha cíos mhór a dhíol, agus amannaí nuair a bhéadh siad abalta an chíos a dhíol féin (?) chá ghlacadh sé é agus cuireadh sé amach iad agus chaitheadh siad an ceanntar a fhágail agus dhul áit an teacht eile.
    Tá sé marbh anois le trí fichid blian. Sgaoil trí fhear as Fánaid Leitrim. Mac Giolla Bhrighe agus Ó Siadhail agus fear eile. Ar maidin chuaidh siad go Cratlach. Chuaidh duine aca isteach ins an choillidh agus d'fhan an fear eile ar taobh amuigh de. Sgaoil an fear a chuaidh isteach Leitrim, agus bhí an méid
      1. people
    Úna Nic Ghiolla Cheara