School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Ba Leitrim an tighearna a bhí ar an duithche seo. Bhí daoine ag obair aige ag deanamh Bealaigh Móra fríd an dúthaighe agus shil na daoine leá de chead uair ach d'éirghe sé olc, ach deirtear gur a chuid Báiliní a chuir amugha é.
    Bí na Báiliní ag obair ar sgílling sa lá agus ar eagla go gcaillfeadh siad sin bhí siad ag deanamh easaoide le Leitrim ar na comharsanaí achán lá.
    Na daoine nach rabh abalta a gcuid ciosannaí dhíol chuireadh sé a chuid Báiliní agus chaithfeadh siad an mhéid trioc a bhíodh astoigh sa teach amach águs leagadh siad an teach agus corr uair eile bheireadh sé a bpassage dobhta agus chuireadh sé ar shiubhal go Meircea iad.
    Maidin amháin d'imthigh sé go Galloglach agus fear eile leis a thiomaint ar charr. Bhí taighrne i gcrúb (?) an bheathaigh agus d'éirghe sé bacach.
    Maighréad Ní Fhríghil
    Gort na Trá, Co. Donegal