School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Scéal

Bí tailliúr i n-Eadar 'a Chnoc uair amháin. Bhí sé ar siubhail ag tailluireacht fríd an tír. Rachad sé ar siubhail ar maidin Dia luain agus cha dtiocfadh sé arais go oidhche Dia Sathraine.
    Bhí sé ag teacht na bhaile oidhche amhain agus casadh torramh dó. B'iseal leis a bhí siad ag iomchar na comhnaire. Bhí suisor mhór ar a cuid meára leis agus nuair a bhí sé ag dul thart leis an chomhnair chaith sé an tsuisior isteach ar an comhnair. Leig siad síos an comhnair agus d'fosgail an clár. D'aithiin an tailliúr an bhean a bhí istigh agus thóg sé amach í agus d'iomcar sé na bhaile í.
    Nuair a chuaidh sé fhad le na teach fhéin tháinig a bhean amach a innsint do go rabh bean na cosaine faoí clár. An mbéadh eagla ort roimh-te da bhfeicfeadh í. Leoga an creatur ca mbéadh arsa sisé. Thug sad isteach i annsin agus theidh siad bainne dithe agus thug siad fríd í. Chur siad a luighe í. Chuaid fear a toige siar ag an fhaire bhí
    Máire Níc Fhionnlaoigh
    An Tonn Bhán, Co. Donegal