School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Scéal

Bhí beirt fhéirmeoir na gcomhnuidhe le taobh a chéile, fear Galldha agus fear Gaedhealach. ...

Bhí beirt fhéirmeoir na gcomhnuidhe le taoibh a chéile, fear Galldha agus fear Gaedhealach. Bhí dóigh bhréagh ar an fheirmeóir Ghallda ach bhí athrú doighe ar an fheirmeóir Gaedhlach. Oidhche amháin bí fear bocht ar loisdín ag an Ghaeheal agus thoisigh an Ghaedheal ag innse dón fhear bhocht go rabh sé ag obair go h-an cruaidh ionann nach dtiocfhadh leis toradh ar bith a bhaint as an talamh, go rabh sé ag obnair ó mháidin go h-oidhche, ach an fear Galldha chá neireochadh sé go dtí an meadhon lae agus go rabh sé ag fághail ar agaidh go maith, agus go rabh a sháit airgid aige. "Bhal," arsa an fhear bhocht nuair a bhéas tú ag chur síl na bliadhna seo chugainn, an cead chrág a chraitheas tú bí cinnte agus coim hidh chá háit (?) a luigheas an gráinne is fuide ar shiubhal uaidh.
    Amharc faoi an gráinín sin agus
    Treasa Ní Fhríghil