School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Scéal

Bhí fear ann am amháin agus chuaidh sé siar go dtí'n Baile Láir fá choinne scratha. ...

Bhí fear ann am amháin agus chuaigh sé siar go dtín bhaile lair fá choinne seachtain. Nuair a thainig sé na bhaile chuir sé síos a dhinneár. Nuair a bhí na préataí bruite d’fhag sé iad ag taobh na teinead agus chuaidh sé amach fa choinne uisge. Nuair a thainig sé isteach aráis bhí na préataí ar siubhal, agus ní raibh fhios aige cá raibh siad.
    Gach lá ina dhiaidh sin nuair a bhí sé ag thabhairt na bpréataí as an teinidh, agus nuair a d’fhagadh sé iad ar an urlar d'imthigheadh siad as amharc, agus lá amháin chonnaic se sidheóg ar a chúl ag cuir siar a lóin fa choinne na bpréataí; thóg sé an mhaide briste agus chaith sé iad ar mhullach an t-siogaid. Ar an bhomaite sin thuit sé síos ar an chaothair agus ní raibh sé i n-ánn
    Cáitlín Ní Shiadhail
    Rapa, Co. Donegal