School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhí fear thois I nDruin - na Geige arb' ainm dó Séimí ó Frighil. Bhí sean gearrán beithidhigh aige ar théadh amuigh i bpáirc agus rachadh sé amach achan oidhche le n.a acrá. Chuaidh sé amach oidche amháin agus caidé bhí ann ach oidhche Shamhna agus cha rabh fhig aige gurb í oidhche Shamhna a bhí ann. Nuair a chuaidh sé fhad leis an ghearrán mhochuigh sé an ghlúireach mhillteanach deas dó i na h-uaisle a bhí ann agus bhí siad a'dul go baile. Atha Cliath chuig damhsa mór. Chualaidh sé duine aca a'rádh leis an duine eile go n-iarrfadh siad air sean a dul leóbhthu go Baile - Atha - Cliath chuig damhsa mór bhí ann fá choinne iaghine an Mhao Dubhairc seisean go rachadh agus rinne siad beithidheach amach as buachallán buidhe dó.
    D'imthigh siad leó anar agus Séimí leóbtha. Nuair a bhí siad deai
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin