School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Luigh an ghorta-mhór go trom ar Fhánaid ó'n bhliadhain 1845 go dtí an bhliadhain 1847.
    Tháinig meath ar ne préataí. Chá rabh bhiadh ar bith ag na daoine le h-ithe ach turnapaí fuara, cáil, féar agus ach'an seórt eile a h-ithe le iad fheir a chóinneáil beo. Chan fhuair an dhuine fá'n áit seo bás.
    Bhí corrach i mBaile- Uí- Tighearnan ag déanamh brócain Indian do daoine bochta nach rabh an greim le h-ithe aca. Ach'an mháidin rachadh a gcuid athara le gúgan fá choinne an bhrócain fá choinne a gcuid pháiste. Gheobhadh siad a gcuid féin ag an corrach. Nuair a bhíodh an corrach foladh rachadh na fir isteach ann ag sgríobhadh na sgríobhadóige.
    San am seo fosta bhí cuibhrinn turnapaí ag fear agus cruinnigh a saoghal go bhfuair siad cuid aca le iad féin a choinneál beo. Fosta, rachadh siad agus gheobhadh siad búcaid creafóige agus caithfidh sa chluidhigh é. Chuireadh siad phis fríd an chreafóg le
    Máire Ní Dhorráin
    Seán Ó Fheicheallaigh