School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhi righ ann am amhain agus bhi se fior-mhor. Chuaidh se amach la amhain a'cuartughadh mna. Shiubhail se leis agus bhi se amuigh mi druidthe sul a dtainig se treasna ar an bhean cheart. Posadh e ar chailin ghlan dhoigheamhail. Nuair a bhi si posta bliadhain rugadh mach duithe. Nuair a bhi an mac bliadhain d'aois fuair a mhathair bas. Thionntuigh an ri thart agus posadh ag bhean eile e. Nuair a bhi si sin posta bliadhain rugadh mac duithe agus nuair a bhi se sin bliadhain d'aois rugadh mac eile duithe, agus nuair a bhi se sin bliadhain d'aois rugadh inghean duithe agus ni rabh an inghean ar an tsaoghal chomh deas leithe.
    Cha rabh an dhuine aici ach an truir agus thug si sgolaidheacht agus foghluim dobhtha agus do mhac na cead mna. Bhi siad ag an sgoil agus iad a'foghluim go maith
    Brian Ó Dochartaigh
    Múinteoir.