School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhí "druimmeir" ann aon uair amháin agus bhí sé fíor-leagtha ar bhuaileadh "drum." Bhí cómhnuidhe air cois na fairrge agus ba ghnáthach leis rún a leigint (?) leis an "drum" achan lá cois na fairrge. An lá seo chuaidh sé píosa níos fuide ná ba ghnáthach leis a dhul i gcois an uisge. Choinnigh (?) sé píosa beag éadaighe spréighte ar chloich agus rinne sé iongantas mór de. Chrom sé (?) sios agus thóg sé é bhí sé chómh deas sin.
    Smaoitigh sé go mbéadh an oidhche ann nuair a bheadh sé sa bhaile agus tharraing sé ar an bhaile. Nuair a fuair sé 'na bhaile ghlac sé greim (?) agus chuaidh sé a luighe. Cé bith (?) fhad a chodhluigh sé, mhúgail sé fá deireadh (?) agus mhothuigh sé an buille ar an doras. D'éirigh sé agus bhain sé an bolta de'n doras. Chonnaic sé girrseach 'n-a seasamh ag an doras.
    "Charaid, caidé thug annseo thú
    AT0313: The Girl as Helper