School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhí bean ann aon uair amháin agus bhí sí in a comhnaidhe thart fan áit seo. Sé an cheird a bhí aice ag sníomh agus agu cardáil agus ag deanamh snáth. Bhí sí ag sníomh lá amháin agus bhris sí an heic ins an tuirne agus bhí sí as ordiú annsin. Smaointigh sí go rachadh sí chuig fear an cheird go bhfuigh sí ceann úr déanta. Nuair a fuair sí déanta é shiubhal sí leithe ag tarraingt ar an baile agus choinnigh sí deas do'n chladach ag siubhal ar an tráigh gheal gheinmh. D'amharc sí amach bealach na tuaidhe agus chonnaic sí oileán deas glas amuigh san uisge. Rinne sí iongantas mór de seo. Luigheann an t-oileán idear teach solas Fanad agus Oileán Thoirigh. Sé an t-ainm atá air an oileán "Pugeel." Chá fheictear an t-oileán ach i gcionn ach an seacht mbliadhain. Se an tadhbhar ata leis,
    Diarmuid Mac á' Bháird
    An Tonn Bhán, Co. Donegal