School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Tá sé tailliúr sá pharroiste seo anois. Oibrigheann siad sa bhaile anois acht bá gnáthach leobhtha dul ó thig go tig agus éadach a dheanamh dó acá'n nduine sa teach.
    Bá ghnáthach leis na tailliúirí éadach a bheit aca sa teach. Éadach baile a bhíodh aca. Níl mórán daoine ag caiteadh an glas caorach anois. Eadach bán atá ann agus giotaí beaga dubha fríd.
    D'fiafruigh mé dó Sheamus Mac Giolla Chearra agus dubhairt sé nar chualaidhsé scéalta ar bith i dtaobh tailliúirí.
    Ghnídh Seo cuid de gléasanna oibre an tailiúira: snáthaid, iarann smúdála, mearcán, clár, snáth, siosúr.
    Ghnídhtear léinteacha i gcuid dé na tighthib. Léinteacha bana a ghnídhthear.
    Cniotalthar stócaí san ait seo fosta. Gheibhthear an snáth 'sna siopaí. Cníotáltar stócaí lé snáth baile fosta. Tá cuid mhór túirne san ait. Is beag teach na bhfuil
    Brigid Ní Earcháin
    An Tonn Bhán, Co. Donegal