School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Níl aon ghnás 'san cheanntar seo um Nodhlaig, ach amháin na "Mummers". Téigheann naoi gclaigne de na bhuachaillí óga thart ar gach tigh 'san cheanntar in diaidh na h-oidhche; bíonn ramás i mBéarla ag gach duine aca fá na Fianna (?) agus deireann siad é agus bheireann muinntir an tighe airgead dóbhtha. Leanann sluagh mór daoine iad go mbíonn gach teach 'san cheanntar siubhalta aca. Annsin bíonn damhsa aca, agus bheirtear tae do gach duine a théigheas chuig an damhsa.

Bíonn brúitinní againn fá choinne ar suipeára Oidhche Fhéile Bhríghde. Baintear feacha agus ghnidhthear crosannaibh asta 'san tráthnóna; cuirtear uisce coscreactha ortha, agus cuirtear ceann ós cionn bhoitheach. Sul a bhíos na bruitinní réidh téigheann duine sa tigh amach agus
    Cáitlín Ní Shiadhail
    Rapa, Co. Donegal