School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Lá le sciopan cuireann sé ar an 26 la de mhí na Nodlag. Níl gnás ar bith ag baint leis an lá sin.
    Níl gnás ar bith ag baint le Féile na bliadna ag muinntir an cheanntar seo ach gnás amháin. Tigh buachaillí óga iart sríd na toighthe ag mí na Nodlag agus tig shgailte eile iart ag an bliadhain iur. Thig said iart agus bíonn amhrán aca a ngabhail romar lé rádh aca ins na toighthe “Mummers” a tugtar ortha. Gheobhann said airgeahd in achan teach.
    Oidhche le brighidh gniodhann daoin briugteannaí oidhche féile brighide agus cuireann said siogha faoi an phuca.
    Lá fhéile Padraig sin an lá a chaitheann daoine seamritgh.
    Domnach na Smuc an chiad Domnach dén Chorgas.
    Cuireann lá féile Cóin ar an 23 adh la de bhealtaine. Bíonn teineal lóin cara ag gach uile daoine an oidhche sin.
    Sorcha Ní Shiadhail
    Baile thaobh Ruigaidh