School: Caiseal (2) (roll number 15393)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Ba ghnathach le na sagairt Aifreann a léigheamh amuigh ins na coillte agus na sléibhte uaigneacha. Tá áit i mBaile - Taobh - Rúsgaidh ar a dtugtar "Lag na h-Altóra."
    In aimsir na caireachta bhí sagart ag léigheamh an Aifreann ann.
    Tháinig bád isteach ó'n fhairrge agus trí fir uirthí darbh b'ainm dóbhta Séon Cunningham, Séon Dunlap agus Séon Sproul.
    Bhí béag mór ag an Aifreann an lá sin. Mhábhaidh siad an chuid is mó de na daoine agus mharbhaidh siad an sagart fósta agus chuaidh fear ámháin aca síos bealach na fairrge agus chroth sé é féin ar ghas famnaigh i bpoll Carraic a tighe." Fuair an áit sin an tainm sin o shoin sin le linn e a beith mar fosgadh ag an fear.
    Cuireadh an sagairt shios faoi an áit a rabh an altóir.
    Bhí fear eile a chrothadh shios ag sgoilt an duine.