School: Caiseal (2) (roll number 15393)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Seo an t-am a bhí na sagairt ruchailte ag cuid saighdiúirí Chromail, aimsir an Persection. Chá dtiocfadh leobhtha an t-Aifreann a léigheamh ins an t-Seipeál nó muirthí iad, agus bhí aca an t-Aifreann a léigheamh i n-áit uaigneach, amuigh faoi'n spéir.
    Bhí sagart Domhnach amháín a léigheamh Aifreann i gcúl Chnoc-Baile-Thaobh-Rúsgaidh. Tháinig trí saighdiúirí isteach i gcap ortha dárbh ainm, Séon Delap, Séon Cuinnighham, agus Séon Sproule. Marbh an trí Séon an sagart agus an méadh a bhí i láthair ag an Aifreann ach bean amháin. Luigh sí idir beirt a bhí marbh gur cuaduigheadh í le fuil. Shíl siad go rabh sí marbh fosta.
    Theich fear amháin nuair a bhí siad uilig marbh dárbh ainm do Séan Ó Siadhail agus léan na saigdiúirí é casán na fairrge agus bheireadh air istoigh i sgeilpe sa bhinn. Bhí an sgeilpe fairsinge ar íochtar agus chuan ar uachtar agus chuir fear de'n na saighdiúirí a ghunna treasna ar mhullach na sgeilpe. Chuir siad rópa ar an ghunna agus chroch siad an fear thíos ins an sgeilpe. Baisteadh "Sgoilt an Duine," ar an áit. Tá a gcuid cnámha le fághail san gainimh agus a gcuid Chóróineach Mhuire agus na cnaipe a bhí air a gcuid éaduigh le fághail ó'n lá sin go dtí an lá atá ann indiú.
    Máire Ní Dhorráin
    Seán Ó Feicheallaigh