Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear i nDumhnach Mhór aon uair amháín darbh' ainm do Mícheál Ó Siadhail. Bhí sé ag dul go h-Alban; agus cha rabh aige acht dhá phúnt; nuair a chuaidh sé fhad le Ráth Mhaoláin bhí cleasa lúth 'ar siubhal ann. Dfhág (?) sé ag na cleasa lúth ar feadh tamaill.
    Bhí trí blancanna amaid le tóghail ag cupla duine; thóg seisean na trí plancanna agus fuair sé seacht bpúnt as. Bhí léim ád ann fósta agus bhain sé é, fuair sé trí phúint; ba é a bhain de rasaí uile a bhí ann. Bhí dhá dhá phúnt dhéag de (?) airgead leis as as Ráth Maoláín go h-Albain annsin.
    h-Enrí Ó Siadhail bhí sé ráidhte gurbh an fear a bhfearr a bhí in Iochtar Fhánad agus ins an Condae fósta. Bhí cuid de mhuinntir Thoraigh a dul amach ag long a bhí ag dul go Merica agus ach go bé eisean ca dtiocfad sí go talamh a choidhche.
    Domhnall Ó Siadhail ba é an fear a bfearr a bhí ag damhsa agus ag ceol san áit. Bhí sé thall ag damhsa a (?) bhí i gCarraig Airt agus thug sé an Swea anall leis agus le na chois sin chúig galuin póitín.
    Thosaig dhá fhear am amháin ag baint coirce. Nuair a bhí leath an lae caithte thosaigh fear ag bhaint le corrain
    Sorcha Ní Shiadhail
    Baile Uí Fhuaruisce, Co. Donegal