School: Caiseal (2) (roll number 15393)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhí maolog ruadh ag muinntir Fhanád. Nuair a bhí aca le dul go Ros Goill gheobhadh siad greim ruabhail oirtí (?) agus tarraingfeadh sú anonn iad. Ní rabh bádaú ar bit aca san am, agus nuiar a bhíodh muinntear Ros Goill ag teacht anall go Fanáid dheanaidh siad an rud ceadna. Sa deireadh tarraing siad an ruball as an bhó agus bhí sí ag dul sios an Mul Ruadh; agus annsin chuir siad caisléan suas le i a fheiceal nuair a bhiodh sí ag dul amach bhéab na báighe.
    Cailleadh sealamhain de muinntir Rois Goill agus cuaidh na daoine a bhí sa caisléan amach le iad a shabhail agus cailleadh iad uilig.
    Sin an rud a d'fhag an t-ainm ar an Mhaoil Ruadh agus tá an t-ainm sin air ó shoin agus béid sé air go deireadh an domhain.
    Dominic Mac Congaile
    Fál Aonaosa, Co. Donegal