Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Donegal
Brian Ua Gafacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé i bhfad níos luagha. Tá loch i mBaile na Chnuic fósta agus tá loch eile i mBaile Úr agus 'sé an t-ainm a tá ar an loch sin na "Loch Fingidhe".
    ó Seán Ó Fhríghil,
    Arathire
  2. Seo an t-ainm atá ar mo bhaile na Baile Mhíchil agus an t-ainm atá ar an parraiste na Cluan Dá Bhadóg i mbarúntacht Cill Mhic Neanáin. Tá aon teach déág san bhaile fósta. Sé an fáth a tugadh Baile Mhíchil air an bhaile seo na go riabh fear ann a dtugtaoi Mícheal Buidhe air. Bhí an baile seo ag fear ar dtús agus bhí sé gallda. Dubhairt sé le Michéal go dtabharfadh sé an baile do dá dtionntóchadh sé leis agus thionntuigh Mícéal leis; annsin fuair sé an bhaile.
    Níl morán sean-daoine ar an bhiale seo, níl anno ach beirt sean duine a dtugtar Uná Nic Fhionnghaile
    Seán Mac an t Saoir