School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Donegal
Brian Ua Gafacháin

1. Luigh an droch shaoghal go trom ar an ceanntair seo. Fuair cuid mhór bás le ocras. Lá amháin tháinig fear isteach go teach Shéain Uí Congaile agus bhí ocras mhór air, thug bean Sheáin brachán dó agus d'ith sé é agus thug sí tuilleadh dó agus d'ith sé é agus nuair a bhí sé iththe aige fuair sé bás.
    Fuaireadh bean agus cailín beag i na luighe marbh shuas i n-áit dár ainm Gleann shuas i bPort an t-Salainn. Tá i bhfad níos mó daoine na comhnuidhe anois san áit seó na mar bhí san am sin.
    Tháinig an dubh ar ana preátaí agus an méid bhí fágta ní rabh ionnta ach sgéidiní. Ní rabh biadh ag na daoine acht ag ithe túrnípí agus lústarnacha a bhí ar na túrniípí.
    Bhí fear i na chomhnuidhe i mBaile-Úr agus cuidigh seisean leobhtha, Seán Ó Fhríghil a bhí ar an fear seo. Bhí seisean ag tabhairt mine daobhtha agus b'éigin sin bhéadh cuid mhór marbh ní rabh biadh
    Domhnall Ó Fhríghil
    An Baile Úr, Co. Donegal