School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Donegal
Brian Ua Gafacháin

1. Bíionn cuid mhaith caitheamh ainsire ar shiubhal ag na cailíni agus ag na gasrai thart fá'n ceanntar seo. Uaireanntai ins an Samhradh nuair a bhíonn na na nóinini ag fás, déineann siad slabhra fada daobhta agus uaireanntai chuireann siad iad thart ar a gcuid muinéal iad.
    Amannai eile déineann siad bádai beaga a's páipear agus annsin cuireann siad iad a seoladh ar an uisge. Uaireanntai eile deineann na cailíni babógai beaga as olainn agus éadach. Deineann na gasrai gaisce as miotal gaiste fá choinne greim a fhaghailt (fá choinne) ar coiníni. Uaireanntai eile déineann siad gúnnai beaga as adhmaid fá choinne éanaca a sgaoileadh.
    Amanntai eile bíonn siad ag déanamh bádai beaga as adhmad agus annsin cuireann siad
    Bríghid Nic Suibhne