School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Donegal
Brian Ua Gafacháin

1. Bhí beirt fear eile as baile na Lóiste agus chuaidh siad amach ag iasgaireacht sgadán. Bhí an fhairrge garbh agus bhí ghaoth mhór ann. Báthadh an triúr acu agus chá raibh siad le feiceail ní ba mhó. Tá sé sin timcheall dá fhicidh bhliadhain ó shoin.
    Éibhlin Ní Fhríghil
    Séamus Mac an t Saoir
    Male
  2. San bhliadhain 1916 bhí long ó'n Fhrainnc ag dul thart taobh amuigh de Theach an t-Soluis nuair a bhuail sí i n-éadan carraige agus fágadh réidh í le dul síos bomaite ar bith í. Ar maidin chonnaic muinntir Ara Thíre í agus thug siad fa deara go rabh na tonnaí ag cur gach bealach í agus fá chionn tamaill thosuigh sí ag teacht isteach comhgarach do'n chuan agus tháinig eagla ar mhuinntir na tíre go mbéadh na daoine a bhí ar bhord caillte. Bhí an fhairrge ciúin agus chuaidh ocht gcurach amach fa ghiota dí. Snámh an chuid ba mhó de na daoine a bhí ar an luing isteach go dtí na curraigh. Ní rabh acht cúig?