School: Cruach Ros (roll number 15532)

Croaghross, Co. Donegal
Colm Ó Baoighill

1. FIR LAIDRE
    Bhí fear i nGort ná Corr uair amhaín darb' ainm Eadhmon Ua Fhrighil agus thiocfadh leis dhá mheadhchain caoga a sé punnta an ceann a thógail i lámh amhaín.

Bhí fear i Ros Circ da b'ainm Pádruig Ua Ceallachaín agus thiocfadh leis seisreach a thógail i lamh amhaín agus é caitheamh uaidh.

Bhí fear i Murrim dar b'ainm Liam Ua Ceallacháin agus thiocfadh leis inneon a thógall le a fiacla. Pádruig Ua Gallacobhair as Gleann Fanada, thiocfadh leis mála fiche cloch meadhchain a chaiteamh suas ar thrucall.

Aodh Mac Suibhne as Corraigh, d'iomchar sé mála fiche a seacht cloch meadhchain suas dreimire go dtí sciobol. D'iomchur sé pota ceithre galún deug as Doire go Port an t-Salainn.

FIR MAITHE SIUBHAL
    Michéal Mac Giolla Cearr as Claggan thiochfadh leis siubhal go Leithir Ceanainn agus arais i lá amhaín, - fad fiche a ceathair míle ó seo.

Enrí Art as Ceathramha Blaíth shiubhladh sé ó Gleann Eala go bárr Shliabh Mucaois an uile tá - fad ceathracha míle.