School: Cruach Ros (roll number 15532)

Croaghross, Co. Donegal
Colm Ó Baoighill

1. Bhí fear ag cibéal preataí annseo am amháin agus bhí trí h-iomairí fágtha aige nach rabh scoilteáin aige dóbhtha. Dubhairt sé go bhfágfadh sé iad ag Dia. Bhí fear comhursain ag cúl-éisteacht igcúl an chlaidhe agus i nganfhios dó'n fhear chibeal sí ná trí h-iomaírí. Bhí dubh iongantais ar an fhear nuair a chonnaic sé na preataí ag teacht aníos. An bliadhain in a dhiaidh sin dubhairt sí go bhfágfadh sé iomlán ná páirce ag Dia. D'fhág acht ní thainic preataí ar bith anios agus fágadh é ar an ghann-chuid.
    Irish
  2. Bhí cailín as an áit seo ar aimsear i nDoire. Scríobh a h-athair chuicí acht ní thiocfadh léithe léígheamh. Thug sí an Leitir dó a maighistear le léigheamh agus seo an rud a bhí ann.

A Nighean,
    Bhí droch-aisling agam aréir agus chonnaictheas damh go rabh tú i ndroch theach fa choinne biadh agus gur diabhal ceart abhí in do mhaighistear.
  3. 7) In am ná poilíní bhí fear as Fanad ag déanamh poitín. Bhí ná phoilíní i Ros ná Cille. Chuir sé an