School: Cruach Ros (roll number 15532)

Croaghross, Co. Donegal
Colm Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    in a ndiaidh mar bonnaí, pighneacha nó cnaipí nó ceangalann siad bratóg ar ná tomanna atá ag fás le thaobh an tobhair.
    Léigheasadh leanbh ag an tobar seo fad ó. Leanbh as Duthaigh Beag a rabh luth ná mball caillte aige. Rinn a mhathair turas dó agus d'fhág é in a luíghe an áit a ghuidheadh Colmcille. Nuair a bhí an turas criochnuighthe aicí bhí an leanbh abálta siubhal.
    Ní léigfeadh an eagla do dhuine ar bhith baint leis an uisce acht chun é a ól.
  2. AG BÁS
    Nuair atá duine ag fághail bhaís stadann ná daoine an clog agus fosgaileann siad an fhuinneog. Má gheibheann an duine bás i lár ná h-oidhche teígheann daoine an toighe thart agus buaileann siad ag doirse toighthe ná gcomhursan.

AG FAIRE
    Tugann ná mná siucra agus tae leobhta go dtí teach an fhaire. Deirtear ná paidreacha ag an mheadhon oidhche. Suidheann cupla duine leis an marbhánach an dá oidhche a bhíonn sé sa teach.