School: Cruach Ros (roll number 15532)

Croaghross, Co. Donegal
Colm Ó Baoighill

1. Ins an bhliadhain 1811 tharla long-bhriseadh i Loch Súilighe, bád-cogaidh do chuid ná Sasan a b'eadh í. "Saldanha" an t-ainm a bhí uirthí. Sir William Peckhenham a b'eadh ainm an chaptaoin. Bhí cairde aige i Rath Maolain agus bhí sé a dréim le bheith acu an oidhche sin. Chomhairligh an cheud mháta dó go rabh sé contubhairteach dul suas san oidhche. D'fhreagair an captaoin é agus dubhairt leis go mbéadh sé i Rath Maolain an oidhche nó áit níos teo. Ag teacht isteach béul an locha dó chuir sé an bád suas ar Charraig ná Suilighe agus polladh í. Reath sí isteach go dtí Cuan Bhaile Mac Stocair agus chuaidh sí síos annsin fá thuairm cúig céud slat ó bhun Chnoc Ealla agus fá thuairm leath mhíle ó'n chladach. Baitheadh an chuid is mó dé'n fhuirinn agus orthá seo bhí bean an chaptaoin. Thainic an captaoin agus cuid dé'n fhuireann'un chladaigh agus iad traochta amach. Fuair móran acu bás ar an chladach agus chuir daoine na h-áite an captaoin ar dhruim chapaill a' bráth é thubhairt go Rath Maoláin acht bhí sé comh lag sin gur thuit sé dé'n chapall agus bhris sé a mhuineal. Tugadh an captaoin agus seasca dé'n fhuireann go dtí Rath Maolain agus cuireadh iad in uaigh mhór
    Languages