School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Tá seacht dtáilliúirí ar eolas agam 'san áit seo. Obrigheann siad ins na toighthe atá aca féín. Ba ghnáthach leobhtha roimhe seo gabháíl thart ó theac go teach ag deánamh cultacha éadaigh.
    Ní choinnigheann na tailliúirí seo éadach sa teach. Ní dhíolann siad éadach ar bith ach oiread. Éadach siopa an t-éadach is coitcheannta a bhíonn ag na daoine. Ní chaitheann na daoine éadaigh fighthe anois.
    Seo cuid de na gléasannaí a bhíonn ag táilliúr: riaghal, siosúr, miosúr, mearacán, snathadh, iarann agus clár. Ar na bliadhanta deireannacha seo tá inneall aca. Ach roimhe seo ní rabh ceann ar bith aca.
    Ní dheantar léinteacha sna toighthe anois. Ba ghnáthach leis na mná líon leoite a sníomh. Ghnídhead siad snáth de agus chuireadh siad chuig an figheadóir é agus ghnídheadh seisean éadach de. Nuair a bhéadh sin deánta ghnídhead na tailliúirí leintreacha agus braithliní de.
    Caitlin Ní Siadhail
  2. Tá fá thuairim cúig tailliúirí thart fá'n áit. Oibrigheann siad sa bhaile anois acht fá thuairim dhá fichid bliadhain ó shoin ba ghnáthach leó dul ó theach go teach leis an