Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fiacal an diabhail í ládharc deiridh na muice agus de thairbhe sin chá n-itheann na h-lúdaigh muicfheoil. Tá dath dubh agus bán ar chaoirigh agus ar ghabhair.
    Nuair a bhíonn daoine ag scairtigh cearca nó lachain deireann siad "tuícaidh", "tuícaidh."
    Séámus É Mac an t-Saoir, Seanach
  2. Tá cuinneóg againn sa bhaile. Tá sé fá thuairm trí troighthe ar airde. Tá sé ceithre orlaigh déag ag an bhéal. Tá sé sé órlaigh déag ag an tóin. Sé an t-ainm atá ar an áit cumhang inaice leis an bhéal na grub. Tá loinidh agus clár ar an chuinneóig fosta.
    Ní bhuaileann muidinne acht maistreadh amháin gach seachtmhain. Bíonn an bainne níos doilighe a bhuaileadh insan gheimhreadh na insan t-samhradh. Glacann muidinne an chuid is mó de uair ag buaileadh maistreadh. Bíonn againn le beagán uisge ghalaigh a chur ar an bhainne nuair a thoisigheann muid a bhuaileadh.
    Tomás Ó Siadhail