School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

LÁ NODHLAG
    Bíonn feasta mór ag gach duine chomhair a bheith an lá seo. Tá sé i gcuimhne ar an am ar rugadh ar Slánuightheóir.

NODHLAG BHEAG
    Bíonn sé seo in a lá mhór is Sasain agus in Albain acht ní bhíonn mórán áird nó iomráidh air i n-Éirinn.

Tomás Mac an tSaoir, Seanach
  2. Bíonn an bhó na ghamhain óg nuair a bheirtear í. Bíonn sí an dheas ar dtús. Bheirtear bainne dithi ar feadh leath bhliadhain. Deirtear "Súg, Súg," nuair tá 'thar ag sgáirtuighadh an ghamhain.
    Bheirtear bearrach ar an bhó nuair ata sí dhá nó trí bliadhain. Deirtear "Trus there" nuair tá ' thar ag sgairtigh ortha.
    Tá a lán daoine ann a chuireann ainmneacha ar na bá. Is iad seo cuid de na h-ainmneacha a bhíos ortha, Moilín, Pollaí, Colla, agus Cromóg. Is gnáthach grabhar a chur faoi na ba gach oidhche. Bheirtear preátaí, turnapaí, féar cabaiste agus mangles dó na bá le h-ithe.
    Máire Ní Bheaglaoich
    Seanach, Co. Donegal