School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

bheith leo.
    Tá aithgiorra ag gabhail treasna chnoc Chúil a' Doire ó'n Bhaile-Láir go dtí an Glasaigh. Bhí aithghiorra eile ag gabhail ó Cheann a' Locha go Tuaim ar a dtugadh siad aithghiorra Bhinn 'a Locha. Bhí aithghiorra "Lynch" eadar an Mhuirin agus Roskirk. 'Sé an tuige a dtugtar aithgiorra Lynch air mar bhí fear ina chomhnaidhe ar thaoibh an aithghiorra ar a dtugadh siad Lynch.
  2. Is é Baile Láir an t-ainm atá ar an bhaile im a bhfuil mé mo chomhnaidhe. Is é Fanaid an t-ainm ata an Pharóiste agus Cill Mhic Reanáin an t-ainm atá ar an bharuntacht. Tá ceithre toighthe déag ins an bhaile. Tá beirt aca se a bhfuil cionn tuigheadh ortha agus tá slinn ar an chuid eile aca. Clann Mhic Giolla Bháin is coitcheanntaige ann.
    Tugadh Baile Láir air ó tharla go bhfuil sé idir ceithre bailte eile. Seanach ar an taobh thoir de. Ceann a' - locha ar an taobh thiar de. An Bhuirthinn ar an taobh dheas agus Rinn Mór ar an taobh thuaidh de.
    Máire Ní Cheallachain