School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Ní rabh mórán daoine thart fá seo maith ag deánamh fidhileachta. Ba é Mici Eogain Pháidí a b'fheárr. Rinne sé cuid mhór amhrán fá dhaoine. Rinne sé ceann fá Sheamus Mhící Mhaoil agus fear a bhí i na chomhnaidhe ar an t-Seanach. Ní rabh mórán léighinn aige acht muna rabh fhéin bhí sé ábalta amhráin a dheánamh. I nGaedhilg a rinne sé an chuid is mó d'a chuid amhran. Bhí sé i na chomhnaidhe ar an t-Seanach, agus bhí sé na fheirmeóir. Tá sé marbh anois le chomhair a bheith naocha bliadhain.
    Ní rabh mórán eile a dtiocfadh leo amhráin a dheánamh acht ammháín Seán Ó Buadaigh agus Cathal Mac Gradhann. Bhí siad i na gcomhnaidhe i nDromanaigh. Sgríobhadh siadsan an chuid is mo de na dántaí agu sna h-amhrain. Rinne sé an chuid is mó aca i mBéarla. Tá an bheirt aca marbh anois. Rinne Seán Ó Buadhaigh amhrán fá "Mo shean Dhún na nGall."