School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Tá lios i gCeann-a-Locha ar thalamh chlainn' Uí Bheaglaoich ar ardán i naice le lcoh Cheann-a-Locha. Tá cuma chruinn air. Níl aon eólas ag duine ar bith fá dtaobh de. "An Caisleán" an t-ainm atá air. Tá án fá ghiota de a dtugtar an "Grianán" uirthi.
    Aodh Mac Conghaile
    Príomhoide
  2. Tá sean lios thuas ag Achad-ríne. Bhí sé deánta de chreafóig agus de chlocha. Baineadh úsaid as na clocha agus tá sé leagtha go dtí an talamh anois. Tá sé i bhfeirm Seán "Jackson." Tá cionn eile thuas i mBaile Mhic Gabhann. Bhí sé fíor mhór acht níl mórán de fágtha anois. Bhí dhá chlaidhe creafóige thart air. Tá na claidheacha le feiceáil ann fós acht tá siad leagtha annseo agus annsúd. Tá toir agus dreasógaí ag fás thart fá'n leios anois. Tá sé