School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Ins an t-sean ám ba ghnathach le cuid mhór lucht siubhail a bheith ag dul thart fá seo, acht níl oiread ag dul thart anois. Bhí cuid mhór daoine nach raibh a gciall aca ag dul thart fosta mar ní rabh Teach Gealt ar bith ann dóbhtha. Ta Teach Gealt ann anois fá na gcoinne seo.
    Seo na h-ainmneacha a bhí ar chuid de na daoine a bhi ag dul thart - Den na Ríbín, Máire na Sguab, Mairghead A'Bhata, Tam na Spág, Seamus Mac-a-Feason, Pat Inbhear, Pat Harvey, Máire Goosie, Betty Brocach, Domhnaill Mháire Dumhaigh, Paddie na gCat, Máire Ní Challáin agus mac Seámus Mac Aodha.
    Bhí Den na Ríbín mar ainm ar fear a bhi ag dul thart ó theach go teach agus chuireadh achan duine ríbín air. Bhiodh sé i gcomhnaidhe ag rith agus bhéadh na ribíní ag seideadh leis an ghaoith. Sin an tuige a tugadh Den na Ribin mar ainm air.
    Ba ghnáthach le Máire na Sguab dul go dtí an cnoc agus cuid mhór fraoich a tharraingt agus cuid mhór sguab a dhéanamh de. Annsin rachadh sí
      1. people by social grouping
    Máire Ní Cheallachain