School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    Má chodhluigheann duine ar bith rith an lae Domhnach Cingcíse béidh sé marbh roimh bliadhain. Duine nó ainmhidhe ar bith a mbeirtear an lá sin muirbhfear é nó muirbhfidh sé duine eile. Nuair atá an seachtmhadh mac de theaghlach ag iarraidh cait-Bhroghaid a leigheas caithfidh sé a lámh a chumailt ar an chreas gach Luain ar feadh sé Luain agus ní dheánfadh sé cúis dó a lámh a chumailt ar an chreas lá ar bith eile. Thigthar ná leigheasanna eile a dhéanamh lá ar bith acht amháin Dia Sathairn nó Dia Domhnaigh.
  2. Laethe Áirighthe
    Deir na sean daoine nach bhfuil sé ceart toiseacht ag treabhadh Dia Sathairn agus nach bhfuil sé ceart toiseacht ag cur suas toighe Diardaoin. Deir na daoine fósta nach bhfuil sé ceart truic a athrughadh go teach úr lá ar bith ach Dia Luain. Deirtear nach bhfuil sé ceart bárraí ar bith a chur roimhe Aoine an Chéasta agus nár
    Seán Mách Reannacháin