School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Níl mórán ainmhidhe allta fá'n áít seo anois. Madaidh-ruadha agus na bruic agus na madaidh uisge is mó atá thart fá'n áít seo anois. Tá giarrfhiadha agus easógaí agus grainneóga-fhéír ins an áit seo ach níl siad comh fiadhain leis na h-ainmhidhthe eile.
    Ainmhidhe cosamhail le madadh is eadh an madadh-ruadh ach tá sé ruadh. Tá ruball mór air agus ghnidheann an madadh-ruadh dochar mór. Itheann sé cearca agus lachain agus marbhuigheann sé coiníní. Bíonn an madadh-ruadh na comhnaidhe ins na cnuic agus ins na coillte.
    Ní raibh mórán broc ins an áit seo le tamall acht tá cuid mór aca isn an áit seo anois. Madadh fada íseal atá ins an bhroc. Tá cosa goiridhe air agus ceann mór air. Bíonn na bruic beo ar chearca agus ar éanach eile. Deirtear go bhfuil bolamh salach as. Tá ruball mór air cosamhail leis an madadh-ruadh.
    Séamus Mac an t Saoir
    Seanach, Co. Donegal