School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Seo na cinn is coitcheannta. Madadh ruadh, Broc, Coinín, madadh-uisge, giarrfhiadh, gráínneóg-fhéír. Fuair Micheál Ó Ceallachain madadh ruadh na luighe suas san chnoc agus shíl sé go rabh sé marbh, agus thug se leis é. Nuair a bhí sé ag teacht comhagarach dó'n teach bhain sé greim as, agus leig sé amach é. Thug an madadh ruadh ceann de na géacha leis agus chuaidh sé arais go dí an cnoc. Da mbéadh dealg in do mhéir agus teanga madaidh ruaidh a chur air roimhe cupla lá thiocfadh an dealg amach. Bhí fear amuigh lá amháin agus bhí madadh agus gunna leis. Tháinig sé air pholl agus bhí an giarrfhiadh na lugihe ins an pholl. Léím an madadh air agus shíl an fear go rabh sé marbh, agus d'fhág sé na luighe annsin é agus léím an giarrfhiadh ar shiubhal.
    Pádraig Ó Cheallachain