School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. Coiníní. Tá na coiníní fáirsing ins an áít seo anois ach ní'l siad comh fáirsing agus a bhéás siad ins an tsamhradh mar marbhuightear cuid mhór acu ins an Gheimhreadh agus sin an fáth nach bhfuil siad comh fáírsing anois. I bpuill a chomhnuidheann na coiníní agus ghnidheann siad fhéin na puill sin. Ins an ghainimh is mó gnídheann na coiníní puill mar ta an talamh bog. Bíonn dáth liath ar an chuid is mó de na coiníní ach bíonn dáth bán ar cuid acu agus dáth dubh ar cuid eile acu.
    Broc. Ní'l na bruic fáirsing ins an áít seo mar ní'l coillte ar bith ann. Ní'l na bruic ró mhór ach itheann siad cearca cosamhail leis an mhadadh ruadh. Tá dath liath ar an chuid is mó acu.
    Easóg. Tá na h-easógaí fáirsing thart fá seo mar comhnuidheann siad ins na san bhallógaí agus tá go leór sean bhallógaí thart fá seo. Itheann siad éanacha
    Seán Mách Reannacháin