School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    éanacha agus téígheann siad ar lorg cearc, lach agus gé. Ní'l siad comh-gasta ag rith 's tá na gearrfhiadha. Tá siad fíor dhalba nuair a bhíonn tú ag rith in a ndiaidh agus iad a chur i gcoirneál 'san dóigh nach mbéadh cead a gcos leo.
  2. Tá cuid mhór ainmidhthe allta le feiceáil thart fá seo ach níl an oiread ann agus bhí tamall fada ó shoin. Tá na h-ainmhidhthe seo le fágháíl thart fá seo an coinín, an gearrfhiadh, an broc, an madadh ruadh, an madadh uisge, an easóg agus an ghrainneóg fhéir. Tá an coinín ar cheann de na h-ainmhidhthe is flúirsighe thart fá'n áit seo. Comhnuigheann sé i bpoll faoi'n talamh. Itheann na coiníní féar.
    Comhnuigheann an gearrfhiadh ins na sleibhte agus ins na cnuic. Ní chomhnuigheann sé thart fá na h-áiteacha a mbíonn na daoine go flúirseach de ghnáthach. Itheann an gearrfhiadh féar agus rudaí de'n t-seórt
    Maighread Ní Dhubhghaill
    Tuaim, Co. Donegal