School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

Críonnacht an Mhadaidh Ruaidh
    Dubhairt m'athair mhór go bhfacaidh sé madadh-ruadh ag gabhail síós go dtí an loch lá amháín le é fhéin a nighe. Bhí giota de fhéar thirm leis in a bheál. Chuaidh sé mach ins an loch agus thoisigh a shnámh thart ins an loch go cionn tamall fada agus choinnigh sé an giota d'fhéár tirm go deireadh agus annsin leig sé amach é. Bhí dearnadaí ann agus chruinnigh siad uilig go dtí an giota d'fhéár thirm agus nuair a leig sisean amach é d'imthigh siad uilig.
  2. Is iad seo na h-ainmhidhthe állta is mó sa cheanntar seo - coiníní, gearrfhiadha,, madaidh ruadha, bruic, easóga, madaidh uisge agus grainneóga féir. Tá na coiníní agus na gearrfhiadha fairsing sa cheanntair seo. Tá gearrfhiadha ins na cnuic agus coiníní ins an dumhaigh agus ins na cuibhrinn. Bíonn madaidh ruadha agus bruic ins na cnuic. Itheann na madaidh ruadha cearca. Goideann siad iad thart fá'n Nodlaig. Ghnidheann sé poll faoi charraig agus is annsin a chomhnuidheann sé. Tá an broc
    Seán Ó Beaglaoich
    Seanach, Co. Donegal